Toen dokters bij een 47-jarige rokende en hoestende Brit een verdacht plekje in zijn longen zagen, vermoedden ze dat hij een tumor had. Maar een operatie leidde tot een heel andere conclusie: een plastic verkeerspionnetje van Playmobil.

De man herinnerde zich dat hij zo’n veertig jaar geleden Playmobil met zo’n pion cadeau had gekregen en er ook weleens één doorslikte. Blijkbaar heeft hij zich als 7-jarig jongetje verslikt in het stukje plastic. Hij meldde zich pas bij de dokter toen zijn hardnekkige hoest maar niet overging, zo melden Britse media.

Bij een gespecialiseerde luchtwegenkliniek somde hij zijn klachten op: hij hoestte geel slijm op en voelde zich al een jaar beroerd. Hij had al longontsteking gehad en de artsen maakten een foto van de longen. Het plekje dat ze daarop zagen kon weleens kanker zijn, dachten ze en ze deden een kijkoperatie. Daar bleek de ‘tumor’ een rood, één centimeter groot pionnetje, dat operatief werd verwijderd.

Onderzoekers melden in het tijdschrift British Medical Journal (BMJ) dat ze vermoeden dat de longen zich om het stukje speelgoed heen hebben gevormd. Dat kon gebeuren omdat het slachtoffer nog zo jong was toen de Playmobil in zijn luchtwegen kwam. Volgens de onderzoekers gebeurt het vaker dat mensen zich ernstig verslikken, maar heeft bijna iedereen er meteen last van.

Vier maanden na de operatie meldt de Brit dat zijn hoest zo goed als verdwenen is en dat hij zich stukken beter voelt. Én hij heeft zijn speeltje terug. ‘Het goede nieuws is’, zo citeert The Guardian de onderzoekers. ‘Zijn symptomen zijn verbeterd en hij heeft zijn lang verloren gewaande Playmobil-verkeerspion gevonden waar hij hem het minst zocht.’