Het Noors oliebedrijf Statoil roept programmeurs op om een algoritme te ontwikkelen om ijsbergen op satellietbeelden te onderscheiden van schepen.

De oliegigant heeft samen met het Centre for Cold Ocean Resource Engineering (C-CORE) een prijsvraag uitgeschreven via Kaggle. Inmiddels hebben zich ruim duizend teams aangemeld die in aanmerking willen komen voor het prijzengeld van 50.000 dollar.

Drijvende ijsbergen vormen een gevaar voor boortorens en de mensen die daarop werken. In gebieden met barre weersomstandigheden zijn olie- en gasbedrijven voornamelijk afhankelijk van satellietbeelden om te kunnen bepalen uit welke hoek het gevaar komt.

Met behulp van machine learning hopen C-CORE en Statoil het automatisch herkennen van schepen en ijsbergen op die satellietbeelden te verbeteren. Deelnemers aan de competitie hebben de beschikking over een database met 5000 satellietafbeeldingen van ijsbergen en schepen.

"Dankzij de deelname van meer dan duizend mensen van over de hele wereld hopen we nieuwe ideeŽn te krijgen voor een miezerige 50.000 dollar", aldus Desmond Power, vice-president van C-CORE, tegen het Canadese CBC News.