Adem die naar kool of rotte eieren ruikt. Zo'n drie procent van de Nederlanders heeft hier chronisch last van. Het was al bekend dat slechte adem wordt veroorzaakt door bacteriën in de mondholte die stinkende zwavelverbindingen vormen, maar nu blijkt dat ook een genetische mutatie de boosdoener kan zijn.

Wetenschappers van de Radboud Universiteit in Nijmegen deden onderzoek bij families waarvan meerdere leden last hebben van slechte adem. Ze ontdekten dat de bloedverwanten een foutje in hun dna hebben. Daardoor maken ze het eiwit dat verantwoordelijk is voor het afbreken van stinkende zwavelverbindingen niet aan. "In deze families is het dus erfelijk", zegt hoogleraar Erfelijke Stofwisselingsziekten Ron Wevers.

"Bij deze patiënten gaat het niet om bacteriën in de mondholte, maar komt de lucht ergens anders vandaan." Het is de stofwisseling waar het fout gaat, zegt Wevers. "In je darmen zitten ook bacteriën die stinkende zwavelverbindingen aanmaken. Bij mensen met het genetische defect komen die verbindingen via hun bloed uiteindelijk terecht in hun longen en de uitgeademde lucht."

Ongeveer 1 op de 90.000 mensen heeft last van deze aandoening. Er is nog geen therapie beschikbaar, maar het kan volgens de onderzoekers wel helpen om dieetmaatregelen te nemen. "Hoe je dat precies moet aanpakken, zullen we nader moeten uitzoeken." De Radboud Universiteit gaat verder onderzoek doen naar mogelijk therapie.