Een nieuw fenomeen bij gezondheidsfreaks is het drinken van ‘rauw’ water aldus de New York Times. Onder andere in San Francisco zijn liefhebbers van puur, ongefilterd water bereid om zo’n 37 dollar (ruim 30 euro) neer te tellen voor een kruik van 3,78 liter. Maar gezondheidsexperts zijn niet enthousiast over de nieuwe hype en waarschuwen voor de gevaren.

Het is alsof de klok wordt teruggedraaid. Sommige waterdrinkers maken zich zorgen over de kwaliteit van het kraanwater en vrezen de toevoegingen, zoals fluoride. Volgens hun theorie verdwijnen bij het filteren belangrijke gezonde mineralen uit het water die je zou nodig hebben.

Ook flessenwater is volgens hen niet veilig omdat het behandeld wordt met ultraviolet licht of ozon om de verspreiding van algen tegen te gaan, maar dat zou dan weer gezonde probiotica in het water doden.

Dr. Donald Hensrud, directeur van het Healthy Living Program van de Mayo Clinic in Minnesota voorziet acute gevaren als er massaal rauw water wordt gedronken. Zonder de behandeling van water, zijn er acute en uiteindelijke chronische gevaren. Virussen, bacteriën zoals E. coli, parasieten en kankerverwekkende stoffen kunnen zich verspreiden via onbehandeld water.
"Bijna alles wat je kan bedenken dat je ziek kan maken, kan gevonden worden in water”, vertelt voedselveiligheidsexpert Bill Marler uit Seattle aan Business Insider. "Aangezien gefilterd, behandeld water de norm is geworden, beseffen de meeste mensen niet hoe gevaarlijk ‘rauw’ water kan zijn, zegt Marler. ,,De ziektes waaraan onze overgrootouders stierven, zijn helemaal vergeten.” De meeste westerlingen kennen in hun omgeving niemand die stierf aan hepatitis A of cholera dankzij de vooruitgang van de wetenschap, technologie en strenge gezondheidsvoorschriften. Dat maakt het moeilijker om te beseffen welke risico’s er gepaard gaan met de consumptie van rauw water."