Volkswagen heeft excuses aangeboden voor dierproeven waarbij apen uitlaatgassen moesten inademen van een Volkswagen Beetle.

De test met de apen in 2014 was slechts een deel van een studie die moest aantonen dat moderne dieselauto's fors minder vervuilend zijn dan oudere exemplaren. ,,We zijn ervan overtuigd dat de gekozen wetenschappelijke methode fout was en verontschuldigen ons voor het wangedrag", aldus een woordvoerder van VW.

De New York Times onthulde dat een aantal Duitse automerken een onderzoek gefinancierd heeft waarbij apen gedwongen werden om uitlaatdampen te inhaleren. Daarbij werden tien apen in kamers gezet. De Volkswagen Beetle TDI werd vervolgens op een rollenbank geplaatst, de uitlaatgassen werden opgevangen, verdund en vervolgens naar de kamers van de apen geleid. Om de beestjes rustig te houden mochten ze cartoons kijken.

,,Tien apen urenlang moedwillig uitlaatgas te laten inademen om zo aan te tonen dat de schadelijke uitstoot is afgenomen is belachelijk", zei minister-president Stephan Weil van de Duitse deelstaat Nedersaksen. Die deelstaat is grootaandeelhouder van het autoconcern. Volkswagen was niet de enige fabrikant. De organisatie die het onderzoek financierde werd ook gesponsord door BMW en Daimler.
Foto