Een seropositieve man is door de Hoge Raad vrijgesproken van opzettelijke besmetting van zijn partner met het aids virus.
De man werd eerder wel schuldig bevonden. Zowel de rechtbank in Utrecht als het gerechtshof in Amsterdam veroordeelden hem wegens zware mishandeling. Hij zou zijn partner hebben belogen en veelvuldig onbeschermde seks met hem hebben gehad. De partner raakte ook besmet.
De Hoge Raad vindt niet dat er genoeg bewijs is dat de man zijn partner opzettelijk heeft besmet met hiv. Het hebben van onbeschermde seks door iemand met het HIV-virus is 'gevaarzettend', aldus de raad, maar de kans om daardoor besmet te raken met het virus is niet 'aanmerkelijk'.
De Hoge Raad heeft zich bij die mening niet laten overtuigen door statistische gegevens waarop het hof in Amsterdam zijn oordeel deels baseerde. Het besmettingsgevaar was wel hoger doordat de twee vaak seks met elkaar hadden, stelt de raad. Maar de rechters vinden niet dat er daarbij sprake is van 'een bijzondere, risicoverhogende omstandigheid'.