Aan contactloos betalen zijn we inmiddels redelijk gewend, maar het zal over niet al te lange tijd nog een stap verder gaan. Volgens Bill Gajda, de vice-president van Visa, die zich bezighoudt met betaalinnovaties, is afrekenen ooit ook mogelijk zonder pas of telefoon.

Sterker nog, er is helemaal geen handeling meer voor nodig. “In de toekomst kun je telefoon én portemonnee allebei thuislaten,” zegt Gajda in het AD. “Als je, zeg, in de Starbucks komt herkent een camera je op basis van je biometrische eigenschappen. De computersystemen koppelen je automatisch aan je account en zien dat er voldoende geld op je rekening staat. En voilà, je frappuccino is afgerekend.”

Het feit dat een simpel cameraatje in een koffietent je identiteit direct achterhaalt waarna er automatisch geld van je rekening gaat, is privacy-technisch natuurlijk horror. Toch denkt Gajda dat mensen daar op termijn wel voor open staan. “We spreken hier uiteraard niet over de nabije toekomst. Plastic kaarten en mobiele telefoons zullen nog lang de belangrijkste wijze van betalen vormen,” spreekt hij geruststellend.