Hugo Klynstra, de kleinzoon van prinses Irene die zich sinds vanmorgen prins mag noemen, zal zijn toekomstplannen vooralsnog niet wijzigen. ,,Hij doet een technische studie en daar gaat hij gewoon mee verder'', zegt zijn advocaat Ton Vermeulen, die ook laat weten dat de nieuwbakken prins weinig zin heeft in veel publiciteit.

De 21-jarige Klynstra is een buitenechtelijk kind van prins Carlos, de zoon van prinses Irene. Klynstra mag zich voortaan officieel prins noemen en de adellijke titels van zijn vader dragen, na een jarenlange juridische strijd met zijn vader. De Raad van State besloot vanmorgen dat Klynstra recht heeft op de titel 'prins' en het predicaat 'Koninklijke Hoogheid' en dat hij recht heeft op de biologische naam van zijn vader: prins de Bourbon de Parme.

Daarmee is Hugo Klynstra in één klap tot de adelstand verheven, wat voortaan ook zal gelden voor zijn nakomelingen. Hij wordt echter géén lid van het Koninklijk Huis. De nieuwe prins krijgt dus ook geen toelage van de Staat. Wat de nieuwe prins wel met zijn titel en chique achternaam gaat doen, wil zijn advocaat niet zeggen. ,,Maar dat is niet veel anders dan de toekomstplannen die hij al had'', zegt Vermeulen. ,,Hij heeft keurig zijn vwo afgemaakt en heeft zijn technische studie bij mijn weten nog niet voltooid. Waarom hij dan toch die titel en achternaam wilde hebben? Ja, het gaat om zijn vader, hè.''

Hugo's vader prins Carlos buit zijn titels en achternaam wel al jaren uit. Carlos wilde verhinderen dat zijn zoon, die onverwachts voortkwam uit een vroegere relatie met de elf jaar oudere Brigitte Klynstra, dat ook zou kunnen doen. Carlos heeft nooit ontkend dat Hugo zijn zoon is, maar wil geen familierechtelijke banden. Tijdens de inhoudelijke behandelingen bij de rechtbank wisselden beiden geen woord met elkaar.