Wat heeft het voor zin, heb je de afgelopen weken misschien gedacht toen je de dikke strepen op de voorruit van je auto zag, het slijk onder de wielkasten en de even zo treurige weersvoorspellingen.

Veel Nederlanders kiezen ervoor om hun auto in de winter maar even niet te wassen. Bij veel wasstraten kón dat de afgelopen dagen ook niet eens, omdat de borstels bevroren waren. Maar het is wel nodig om een auto in de winter te blijven wassen, zegt brancheorganisatie Bovag. Want met sneeuw, ijs en strooizout heeft de laklaag flink wat te verduren gehad.

"Wij verwachten vanaf maandag zelfs topdrukte bij de wasstraten", zegt Tom Huyskens van Bovag, waar zo'n tweehonderd wasstraten bij zijn aangesloten. "Dat heeft te maken met de dooi natuurlijk, de wasstraten zijn weer open. Maar ook omdat veel mensen terugkomen van de wintersport."

Wasstraatmedewerker Bram Broeils ziet die drukte vandaag al bij zijn carwash in Deventer. "We moesten deze week een paar keer dicht omdat de kou zo hard door het pand heen trok dat de borstels bevroren. Maar nu staan we weer flink te zweten met zijn allen."

Broeils ziet vooral veel auto's met pekelresten in de wasstraat. "En dat is een agressief goedje", weet Huyskens. "Als je al schade hebt, kan de pekel zich daarin invreten. In de wielkasten kan zich ook vuil ophopen. Dat leidt tot schade aan remmen, bijvoorbeeld."

En bovendien kan de opgehoopte pekel allerlei sensoren in moderne auto's beďnvloeden. "Uit het niets kunnen je parkeersensoren gaan piepen op de snelweg. Of je cruise control die afstand moet houden werkt niet. Dat kan gevaarlijk zijn."

Verzekering
De schade die door pekel wordt veroorzaakt wordt meestal niet gedekt door autoverzekeringen. Het zou beoordeeld kunnen worden als slijtage. Volgens de Consumentenbond is schade door pekel in principe alleen gedekt met een all risk- of volledig cascoverzekering.

Ga je zelf aan de slag met een sopje? Gebruik dan schoon water en vervang dat geregeld. Smeer de pekel niet via het doekje op een andere plaats. Vergeet ook de wielkasten en de onderkant van de auto niet. Pekel kan ook de onderkant van de auto aantasten. "Als het nog gaat vriezen is het beste advies om de auto goed na te drogen", zegt Broeils. "Anders vriest het er weer aan."