Het jaarlijkse kampioenschap arresleerijden in de Elfstedenhal kende zondagmiddag een tragisch einde. Pal voor de ogen van het publiek viel paard Hotske dood neer.

De wedstrijd was amper halverwege toen het gebeurde. Vanuit het niets zakte het vijftienjarige paard onderuit op het ijs tijdens de honderd meter sprint. Een hartaanval, zo werd later vastgesteld. De toeschouwers reageerden geschrokken. Een van hen raakte zelfs onwel, waarna er een ambulance aan te pas moest komen.

De organisatie besloot daarop de wedstrijd te schorsen. Korte tijd later werd de wedstrijd geheel afgelast uit respect voor de overleden merrie.

Huite Zonderland, de eigenaar van Hotske, zat op de slee toen het gebeurde. ,,Hy begn te slingerjen en foar ik it wist sakke der al troch de knibbels. Doe wie it oer. (Hij begon te slingeren en voordat ik het wist zakte hij al door de knien. Toen was het voorbij.) Zonderland liet vervolgens weten dat hij geen enkele aanwijzing had dat dit zou gebeuren. Het paard leek zelfs in topconditie. De verslagenheid was groot bij Zonderland: ,,Ik bin der beroerd fan, hy wie as in bern foar s. No ride wy werom mei in lege karre en komme wy ths by in lege boks.

Het Nederlands kampioenschap belslydjeien vormt het traditionele einde van het schaatsseizoen, waarbij de hoeven de ijslaag verpulveren. Paarden uit heel Nederland komen elk jaar af op dit evenement in de Elfstedenhal.
Foto