Geen paasei maar een paasdildo! Meer dan 4.000 vrouwen plus zo’n 200 als vrouw verklede mannen hebben zondag op een ruim bemeten veld bij Wépion, even onder Namen, gewapend met een gehuurde spa de jacht ingezet op 800 onder de grond gestopte seks-toys.

In totaal zo’n 10.000 mensen, een nieuw record, kwamen af op het evenement dat de Namurois al sinds 2001 jaarlijks opzetten en dat elk jaar meer volk trekt. Vooraf was het even afwachten wat de opkomst zou zijn: een artikel van Franse krant Le Parisien werd liefst 2.500.000 keer gelezen en riep verontwaardigde reacties op bij het blijkbaar nogal katholieke lezersbestand: je haalt het lijden en opstanding van Jezus niet omlaag met zoiets ordinairs als een jacht op seksspeelgoed.

Alleen hebben Pasen en de jaarlijkse schatzoekerij, behalve dat ze in de tijd toevallig samenvallen, weinig met elkaar te maken. Sekstoys-leverancier Soft Love uit Namen heeft er ook geen verheven gedachten bij: enkel de sleutel aanreiken naar een bloeiend seksleven, aldus initiatiefnemer Nicolas Bustin.

Hij werkt al wel enkele jaren samen met de stichting Think-pink, die vrouwen met borstkanker bijstaat, en een tweede stichting voor vrouwen met een chronische ziekte aan de baarmoeder.

Deelneemsters aan de achtste editie van de ‘chasse aux sextoys’ lieten zich in ieder geval weinig gelegen liggen aan de Franse kritiek. ,,Wij Belgen zijn nu eenmaal bon-vivants, die zich graag vermaken”, aldus een deelneemster voor de RTBf.

De Franse critici krijgen bovendien misschien nog spijt van hun gemekker: het idee is nu ontstaan om volgend jaar niet enkel in het Belgische aardbeiendorpje Wépion, maar ook ergens in Frankrijk een ‘chasse aux sextoys’ te lanceren.