Kleding in Frankrijk krijgt binnenkort een tweede leven. Modehuizen die aan het einde van het seizoen met onverkochte kleding blijven zitten, moeten hun onverkochte jurken, broeken en schoenen doneren aan liefdadigheid, zoals organisaties die kleding aan daklozen schenken.

Dat blijkt uit de plannen van de Franse regering voor de ontwikkeling van een ‘circulaire economie’ waarin steeds minder wordt weggegooid. Volgens schattingen verdwijnen jaarlijks honderdduizenden tonnen aan onverkochte kleding op vuilnisbelten of in verbrandingsovens. Aan die verspilling wil Parijs een einde maken.

De regering werkt in de loop van dit jaar de juridische details uit en zal dan met een wetsvoorstel komen. Vanaf volgend jaar moet dan alles worden gerecycled, van shawls van Chanel tot sokken van Zara.

De plannen van de regering zijn gebaseerd op een wet uit 2016 waarin supermarkten worden verplicht om onverkochte voedselwaren niet meer weg te gooien. De winkels moeten afspraken maken met organisaties die eten uitdelen aan armen en daklozen. ,,Die regels tegen voedselverspilling moeten vanaf 2019 ook gelden voor de kledingindustrie’’, liet premier Edouard Philippe weten.

Modehuizen krijgen de laatste jaren steeds meer kritiek om hun ‘vervuilende’ imago. Modeontwerpster Eileen Fisher gooide in 2015 een steen in de vijver door te zeggen dat ‘de kledingbranche na de olie-industrie de grootste vervuiler ter wereld is’. Dat zou vooral te wijten zijn aan ‘fast fashion’, mode met een hoge omloopsnelheid.

,,De kritiek op fast fashion is doorgaans dat het slecht is voor het milieu, dat het water vervuilt, dat giftige chemicaliën worden gebruikt én dat er steeds meer ‘kledingafval’ is’’, schreef onderzoekster Patsy Perry van de Universiteit van Manchester begin dit jaar in The Independent.

Consumenten in Europa zouden per jaar zo’n 5 miljoen ton aan kleren wegdoen, waarvan maar een kwart wordt gerecycled, stelt milieuorganisatie Friends of The Earth Europe. Franse particulieren doen volgens schattingen zo’n 700.000 ton aan textiel per jaar weg, waarvan minder dan een kwart wordt hergebruikt. Hoeveel stof Franse winkels naar de afvalberg sturen, is onbekend.

De Franse kledingbranche reageert afwachtend op de plannen. Een maatregel als deze zat er aan te komen, stelt Alliance du Commerce, de federatie van de kleding- en schoenenindustrie. Maar zij willen pas inhoudelijk reageren als de Franse regering met details komt over de recycleplannen.