Op weg naar een repetitie van zijn theatergroep heeft acteur Erol Struijk letterlijk het stuur overgenomen van de lijnbus waarmee hij onderweg was tussen Rotterdam en Steenbergen. Struijk greep in omdat de chauffeur de macht over het stuur verloren was.

Het voorval in buslijn 310 van Arriva gebeurde afgelopen woensdagavond, Struijk vertelt zijn verhaal vandaag op RTV Rijnmond. Hij zat met zes anderen in de bus toen hij doorkreeg dat er iets niet klopte. "We reden eerst links op de baan en dan weer rechts; nog niet echt slingerend, maar op een gegeven moment waren er allemaal toeterende personenauto's en seinende vrachtauto's. Toen dacht ik: is er iets met de bus aan de hand?"

Struijk en de andere passagiers schrokken pas echt toen de bus vanaf de vluchtstrook met een slakkengang weer de drukke snelweg opreed. "Met 20 kilometer per uur, terwijl er drie vrachtwagens aankwamen. Toen werd ik bang en pissed tegelijk. Dus ik sta op en zeg: wat is er godver aan de hand? Een jong meisje keek me aan en zei: 'mijnheer, ik ben heel erg bang'."

Struijk ging naar de chauffeur. "Hij zat echt als een wassen beeld voor zich uit te staren, maar wel met zijn voet op het gaspedaal. Alles was helemaal verkrampt en verstijfd. Ik dacht: die voet moet van dat pedaal."

"Dat lukte alsmaar niet. Toen ben ik eigenlijk op zijn schoot gaan zitten en heb met veel kracht zijn voet van het gaspedaal af weten te krijgen. Maar we bleven doorrijden. De bus stond nog op cruisecontrol bleek later."

Op die manier ging het de Haringvlietbrug over, waar de bus van links naar rechts slingerde.

Opeens kreeg Struijk de rem te pakken. "Ik was gewoon pedalen aan het testen. In een keer ging hij op de rem en schoten de passagiers naar voren. Toen riep ik: jongens, ik heb de rem gevonden. Het komt goed. Maar toen ik naar rechts wilde sturen, probeerde hij uit een reflex de andere kant op te sturen. Dus hoe harder ik naar rechts stuurde, hoe meer hij naar links ging bewegen."

Uiteindelijk kwam de bus vlak na de Haringvlietbrug tot stilstand. Volgens een woordvoerder van Arriva is de chauffeur opgenomen in het ziekenhuis. Over zijn verdere toestand is niets bekendgemaakt uit privacyoverwegingen. Struijk heeft van Arriva een bloemetje gekregen.