Samsung heeft een website gelanceerd waarmee door middel van hypnose uw favoriete TV-series uit uw geheugen worden gewist, zodat u ze steeds opnieuw kunt kijken zonder van te voren de afloop te weten. Het ‘Unspoil Me’ concept is via de Zweedse website van Samsung gelanceerd. Critici zijn bang dat de website en bijbehorende techniek voor heel andere doeleinden kan worden misbruikt, zoals het letterlijk (deels) controleren van de gedachten en wil van de kijkers, kortweg ‘mind control’.

‘Er is echt maar één ding wat uw kijkervaring kan verpesten, namelijk dat u al weet hoe het afloopt. Daarom hebben wij Unspoil Me gemaakt; een middel waarmee u de mogelijkheid krijgt uw favoriete TV serie (of film) te vergeten, zodat u deze met dezelfde spanning als de eerste keer kunt kijken.’

De 23 minuten durende procedure werd ter promotie van Samsung QLED tv’s ontwikkeld door de erkende hypnotiseurs Ulf Sandström en Frederik Praestro, wiens stem op de video is te horen. Hij roept de kijker op zich te focussen op de TV-serie die hij opnieuw wil kijken, en brengt hem vervolgens in hypnose.

Om het te doen werken moet de hele video ‘zonder onderbreking’ worden bekeken, het liefste in een stille omgeving, en met een hoofdtelefoon op. Mogelijk is dat omdat er ook gebruik wordt gemaakt van bepaalde (onhoorbare) geluidsfrequenties. Aan het begin moet de kijker aftellen van 300 naar 0. Ondertussen herhaalt de hypnotiseur dat u naar ‘een diepere plek’ gaat. Na het ‘afdalen’ van een ladder met 10 treden moet de deelnemer een tijdlijn van de serie in kwestie voorstellen, en vervolgens naar een punt vóór de eerste aflevering ‘zweven’.

Op de website wordt de gebruiker gewaarschuwd dat het volgen van de hypnose sessie ‘echte gevolgen’ kan hebben, en het daarom alleen voor dit doel mag worden gebruikt. Als een kijker toch probeert de sessie voortijdig af te breken, verschijnt de volgende boodschap: ‘Het duurt nog maar enkele minuten voordat u de mogelijkheid heeft uw favoriete TV-serie als de eerste keer te ervaren. Haal diep adem, en probeer het nog een keer.’

Tevens wordt verklaard dat de hypnotiserende techniek ‘volkomen veilig’ en ‘natuurlijk’ is. Mensen die lijden aan epilepsie of een mentale stoornis krijgen echter het advies er niet aan te beginnen.

Waarnemers zien overeenkomsten met de technieken waarmee sommige trauma- en PTSS patiënten worden behandeld. Daar valt ook moderne (milde) elektroshock therapie onder, dat wordt ingezet bij het behandelen van een depressie en PTSS. Deze technieken zouden echter ook kunnen worden gebruikt om het geheugen van mensen (deels) te wissen of te verdraaien, of zelfs nieuwe herinneringen te creëren.

Mede om deze redenen wordt hypnose therapie in Nederland weinig toegepast door GGZ experts. De American Psychologal Association heeft bijvoorbeeld geconcludeerd dat hypnose beslist niet mag worden gebruikt om herinneringen aan een trauma terug te halen. Ook blijkt hypnose bij ernstig getraumatiseerde patiënten nogal eens averechtse effecten te sorteren.

Critici van de nieuwe Samsung website waarschuwen dat Smart TV’s nu niet alleen u kunnen bespioneren en uw gegevens kunnen verzamelen en doorsturen, maar nu ook worden ingezet om uw geheugen en gedachten te beïnvloeden en controleren, ‘mind control’, en dat allemaal onder het aantrekkelijke verkoopverhaaltje van het steeds als de eerste keer kunnen kijken van je favoriete series en films.

De Amerikanen en Russen experimenteerden al tientallen jaren geleden met ‘mind control’ technieken, zoals het plaatsen van ‘tachistocopische’ beelden in TV-uitzendingen, waarmee bepaalde hersenactiviteit kon worden opgeroepen. Kijkers zouden daardoor plotseling last kunnen krijgen van bijvoorbeeld angstaanvallen. Met ‘onschuldigere’ methoden zoals sublimale beelden zouden bij kijkers honger- en dorstgevoelens en/of kooplust kunnen worden opgewekt, een techniek waarvan de werking overigens nooit bewezen is.

‘Wie weet wat voor verborgen boodschappen er nog meer in die hypnose sessie zitten?’ vraagt de Vigilant Citizen zich desondanks af. Om cynisch te eindigen met: ‘Ik weet niet of de hypnose gewerkt heeft, maar ik weet wel dat ik NU een splinternieuwe Samsung TV moet kopen!’