Amerikaanse wetenschappers aan de Massachusetts Institute of Technology staan weer een stap verder in de ontwikkeling van artificiële intelligentie. Ze hebben de allereerste psychopathische robot ontwikkeld.

De robot die met de naam Norman door het leven gaat, werd vernoemd naar seriemoordenaar Norman Bates uit Alfred Hitcock’s American Psycho. Door middel van gruwelijke beelden die gepost werden op social media-site ‘Reddit’, creëerden ze zijn gewelddadige karakter. Daarna onderworpen ze hem aan enkele psychologische testen waaronder de inktvlekken van Rorschach. Het resultaat was verbluffend. Terwijl een gewone AI-robot bijvoorbeeld een zwart-witfoto zag met een basketbalhandschoen, zag Norman een man die op klaarlichte dag vermoord werd met een wapen.

Maar wat willen de wetenschappers nu bereiken met de ontwikkeling van Norman? Het gaat niet om angst aan te kweken, wel willen ze met hun onderzoek aantonen dat AI-algoritmes niet van nature bevooroordeeld zijn. Hun gedrag kan beïnvloed worden door de aangevoerde data en de mensen die hen besturen. Door menselijke feedback te geven, hopen de onderzoekers Norman te normaliseren en zijn manier van denken bij te sturen.