Serhiy Fedorovich Tkach (65) - één van de extreemste seriemoordenaars ooit - blijkt in zijn cel een kind te hebben verwekt bij zijn 40 jaar jongere, in vrijheid levende partner Elena. Dat heeft hij opgebiecht in de Netflix-serie Inside The World’s Toughest Prisons. Tkach kreeg in 2008 levenslang voor de moord op 37 meisjes en vrouwen tussen 1980 en 2005 in Oekraïne.

Elena (25) ontdekte de Russische psychopaat na zijn veroordeling toen beelden van hem op televisie verschenen. Vervolgens ontwikkelde ze een obsessie voor Tkach en begon hem regelmatig te bezoeken. ,,Het was liefde op het eerste gezicht'', aldus de vrouw. In 2015 trouwden de twee in de gevangenis. Anderhalf jaar geleden werd hun in de cel verwekte dochtertje Elizaveta geboren.

De Russische psychopaat kon tot zijn aanhouding 25 jaar lang ongestoord zijn gang gaan in Oekraïne. Als voormalig agent wist hij perfect zijn sporen uit te wissen. Maar liefst vijftien onschuldigen belandden door zijn toedoen in de cel. Een daarvan pleegde uit pure schaamte zelfmoord in de gevangenis.

In de Netflix-docu vertelt een nog altijd smoorverliefde Elena dat ze graag profiteert van het 'soepele' gevangenisregime in Oekraïne. Zo mag de vrouw om de twee maanden drie dagen bij haar man ‘logeren’ in een soort appartement in het cellencomplex. Vrezen voor haar veiligheid doet ze niet, ook al liggen de keukenmessen er voor het grijpen. ,,Ik voel me niet schuldig, ik heb die misdaden toch niet begaan”, klinkt het uit haar mond. ,,Natuurlijk zou ik niet willen dat mij iets overkomt. Wie aan mijn familie of mij komt, zal er niet goed vanaf komen. Maar zelf heb ik niets misdaan.”

Tkach werd in 1979 door de politie op non-actief gesteld omdat hij als agent bewijslast vervalst had. Een jaar later begon hij zijn rooftocht op jonge meisjes en vrouwen. Hij verkrachtte zijn slachtoffers meestal eerst om ze vervolgens te wurgen. Ook had hij in een aantal gevallen seks met hun lijken. In 2005 liep hij tegen de lamp omdat hij schaamteloos de begrafenis van een van zijn slachtoffers bijgewoond had. Tkach wilde aanvankelijk de doodstraf, maar daar is hij al lang van afgestapt. ,,Ik wil liefde kunnen geven aan mijn dochter en mijn vrouw. En krijgen.''

Voor Inside The World’s Toughest Prisons mocht Tkach aanvankelijk niet worden geïnterviewd in het 'appartement' waar hij vaak samen is met zijn Elena. Dat gebeurde allereerst in een Hannibal Lecter-achtige kooi met bewapende beveiligers erbij. Naderhand mochten bij hoge uitzondering ook beelden worden gemaakt in de vrijere ruimte, maar de cameraploeg mocht uit alleen mannen bestaan. Elena maakt namelijk duidelijk dat vrouwelijke programmamakers 'mogelijk verliefd konden worden' op de roemruchte moordenaar.

Volgens de makers van de reeks is er een kleine kans dat Elena op termijn in de cel zal worden vermoord door Tkach die benadrukt nog veel meer vrouwen dan 37 van het leven te hebben beroofd. De directie van de gevangenis blijft het vooralsnog goed vinden dat Elena op gezette tijden twee nachten en drie dagen opgesloten blijft bij de seriemoordenaar en zijn messen. ,,Dat is nu eenmaal de wet’, luidde het antwoord van de leiding.