Hij was al 36 uur vermist en zijn klimmaatjes vreesden dat hij dood was, totdat Rick Allen op een van de hoogste bergen ter wereld gespot werd door een drone.

Tijdens een soloklim viel Rick Allen (65) van een ijsschots naar beneden. Toen hij aan het eind van de dag niet in het basiskamp terugkeerde, dachten veel andere klimmers dat dit voorgoed was.

Dat liep gelukkig anders. De Poolse broers Bartek en Andrzej Bargiel maakten met een drone mooie beelden van de berg Broad Peak, een ruim 8000 meter hoge berg in Pakistan, toen zij ineens Allen zagen. "Doordat ik bewoog, zagen ze dat ik in leven was", vertelt Allen aan BBC News. "En door de kleren die ik aanhad, wisten ze bij welke groep ik hoorde."

Dat de drone overvloog, was heel hoopgevend, verklaart Allen. "Daardoor wist ik dat er mensen waren die wisten dat ik nog in leven was. Ik bleef verder lopen en toen ik over de bergrug keek, zag ik in de verte een kamp. Daarvandaan liepen mensen omhoog en ze riepen mijn naam."

Allen was heel opgelucht toen hij hulp kreeg. "Ik had het hiervoor niet zo op drones, omdat ze de rust tijdens het klimmen verstoren", vertelt hij. "Maar na deze ervaring denk ik daar toch anders over."
Filmpje