In de buurt van het Duitse Meppen, op amper 20 kilometer van de grens met Drenthe, heeft zich een nieuwe roedel wolven gevestigd.

De roedel telt tenminste zes jongen, zo blijkt uit camerabeelden.

De aanwezigheid van wolven zo dicht bij de Nederlandse grens past in het beeld van de wolf die steeds verder oprukt in de richting van ons land.

Een toenemend aantal Duitse wolven steekt de grens over, op zoek naar een vestigingsplaats in Nederland. Vooral Drenthe is een populaire bestemming: alleen dit jaar al werd hier tenminste tien keer een wolf gespot.

Vanwege de toename van het aantal wolven in ons land hebben de provincies deze maand besloten om het Draaiboek Wolf versneld aan te passen. Dat gebeurt vooral omdat wolven regelmatig schapen doodbijten of verwonden.

Het oude draaiboek stamt uit 2015, toen de wolf na een afwezigheid van 150 jaar voor het eerst weer opdook in ons land (bij Sleen).

Het Draaiboek Wolf, dat eind dit jaar helemaal up-to-date moet zijn, beschrijft hoe de provincies moeten omgaan met wolven die hier rondtrekken en wolvenparen die hier neerstrijken. Veertig vertegenwoordigers van natuurorganisaties, Wolven in Nederland, LTO, schaapherders, boeren en faunabeheereenheden (jagers) hebben meegewerkt aan het draaiboek, dat veel aandacht besteedt aan de bescherming van schapen en andere dieren.

In de eerste helft van dit jaar hebben zes wolven (drie mannetjes en drie vrouwtjes) samen 101 schapen gedood in ons land, zo leert dna-onderzoek.
Foto