Nooit eerder durfde een Amerikaanse makelaar een vraagprijs met negen nullen aan. Tot nu. Een complete berg in Beverly Hills staat te koop voor een miljard dollar. Voor dat geld krijg je wel een fantastisch 360-graden uitzicht over Los Angeles, Hollywood en de oceaan.

Een stuk land, met de naam Mountain Beverly Hills, van bijna 64 hectare groot op een van de duurste stukjes van deze aardbol staat te koop. En dat is groot, heel groot. Ter vergelijking. Disneyland Parijs is 'maar' 57 hectare groot.

De top van de berg is vlak gemaakt.
De kale berg was jarenlang eigendom van de oudste zus van de Perzische sjah, de vroegere leider van Iran. Zij verkocht het in 1987 onbebouwd door aan zanger en presentator Merv Griffin. Die groef de top van de berg af en legde er een groot grasveld aan.

Daar bleef het bij, in 1997 verkocht hij het weer door aan de oprichter van Herbalife, Mark Hughes. Voor de 'louzy' prijs van 8,5 miljoen dollar. Toen die in 2002 overleed kwam de berg in handen van zijn zoon.

In de tussentijd hadden ook topacteurs en buurmannen Tom Cruise en Brad Pitt interesse. Uiteindelijk is het een investeringsmaatschappij die er nu een miljard dollar voor wil hebben.

De verkoper heeft in ieder geval gezorgd voor de nodige infrastructuur. Zo is er een weg aangelegd naar de top van de berg, tevens het hoogste punt van heel Beverly Hills, zijn elektriciteit, internet en water aanwezig en zijn er al vijfhonderd bomen geplant.

Het enorme landgoed is ingedeeld in zeventien percelen, waarvan er op zes gebouwd mag worden. De verwachting is dan ook dat de toekomstige koper, bijvoorbeeld een projectontwikkelaar, er een luxe compound van maakt.

Goedkoop wordt dat grapje niet. Kenners zeggen tegen Bloomberg dat villa's bouwen zeker vier miljard dollar gaat kosten. Tot die tijd kan de toekomstig eigenaar, mits hij het gras in goede conditie houdt, er een balletje slaan.
Foto