Apeldoorn is volslagen verrast dat het volgend jaar het Europees Kampioenschap baanwielrennen mag organiseren. De Europese wielerfederatie liet gisteravond laat weten dat het EK in 2019 op de baan van Omnisport wordt verreden. Zowel de gemeente als Libéma Profcycling wisten niet dat Apeldoorn kandidaat was.

,,Het verbaast ons natuurlijk niet dat wij voor zo'n evenement worden genoemd, gezien de prachtige accommodatie die wij nu eenmaal hebben, maar wij zijn als gemeente niet benaderd'', zegt gemeentewoordvoerder Toon Schuiling namens het Apeldoornse college van burgemeester en wethouders. Het EK wielrennen wordt volgend jaar van 16 tot en met 20 oktober gehouden.

Dit jaar had Apeldoorn net als in 2011 ook al de wereldkampioenschappen baanwielrennen in huis terwijl in 2017 ook een wereldbekerwedstrijd op de Apeldoornse baan werd gefietst. Omnisport staat daarmee internationaal op de kaart.

Van de gemeente is bovendien bekend dat die zich wil profileren met aansprekende sportevenementen, na successen met bijvoorbeeld de start van de Giro d 'Italia en het EK en WK beachvolleybal. Twee pogingen ook het EK indooratletiek naar Omnisport te halen mislukten, maar burgemeester John Berends zei vorige maand in de Stentor dat Apeldoorn daar nogmaals voor wil gaan.

Het nieuws dat volgend jaar ook de Europese kampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn worden gehouden werd bekend tijdens het EK in Glasgow, waar Eerbekenaar Sam Ligtlee als jongere broer van Olympisch kampioene Elis verraste met een bronzen plak. Het EK wielrennen wordt volgend jaar van 16 tot en met 20 oktober gehouden in sportcentrum Omnisport.

De gemeente had ook geen actie genomen om deze kampioenschappen binnen te halen, zegt Schuiling. Na de Olympische Spelen zijn de wereldkampioenschappen de 'top off the bill' als evenement in het baanwielrennen, weet de gemeentewoordvoerder, zodat Apeldoorn alles uit de kast haalde om dat binnen te halen. Voor het EK was zoiets niet in gang gezet. ,,We hebben geen onbeperkt budget.''