Een computermodel, ontwikkeld in 1973 door een team van MIT-onderzoekers (Massachusetts Institute of Technology), voorspelde het "einde van het beschaafde leven zoals we het kennen" in 2040, met een grote verandering in 2020 - slechts twee jaar na nu.
Een apocalyptisch computermodel, gemaakt door een van 's werelds grootste computers in 1973, heeft het einde van de beschaving in 2040 voorspeld.
De voorspelling kwam van een programma met de bijnaam World One, dat werd ontwikkeld door een team van MIT-onderzoekers en werd verwerkt door de grootste computer van Australiƫ.
Het werd oorspronkelijk bedacht door computerpionier Jay Forrester, nadat hij de taak kreeg van de Club van Rome om een model van wereldwijde duurzaamheid te ontwikkelen.
Het schokkende resultaat van de computerberekeningen liet echter zien dat door het niveau van vervuiling en overbevolking de wereld in 2040 zou instorten.
Dit toont aan dat de wereld het huidige bevolkingsniveau en de industriƫle groei niet langer dan twee decennia kan volhouden.
De Australische omroep ABC heeft zijn oorspronkelijke rapport uit de jaren 1970 opnieuw gepubliceerd, omdat er slechts twee jaar zijn voordat er volgens het computermodel een grote verandering wordt verwacht.
Het model baseerde zijn voorspellingen op trends zoals verontreinigingsniveaus, bevolkingsgroei, de beschikbaarheid van natuurlijke hulpbronnen en de kwaliteit van het leven op aarde.
De griezelige berekening is opmerkelijk nauwkeurig geweest in bepaalde voorspellingen, zoals een stagnerende kwaliteit van het leven en een afnemende hoeveelheid van de natuurlijke hulpbronnen.