In de meeste grote steden is het voordeliger om je auto in een parkeergarage te zetten dan op straat te parkeren. Daarnaast loont het sowieso om vooraf uit te zoeken in welke garage je je auto het goedkoopst parkeert, want de verschillen tussen parkeergarages zijn groot.

De allerduurste parkeergarage van Nederland vind je, niet heel verrassend, in hartje Amsterdam. Bij Q-Park de Bijenkorf betaal je 9 euro per uur. Wie bereid is om een minuutje of twintig te lopen, kan voor de helft parkeren in garage Markenhoven.

De Consumentenbond dook in de kort parkeertarieven van de 32 steden en vond meer opvallende dingen. Ook in Den Haag kun je een hoop geld besparen zonder er veel moeite voor te doen.

Bij parkeergarage Wijnhaven ben je 2,50 euro per uur kwijt, terwijl je nog geen 400 meter verderop bij Q-Park Veerkaden 6 euro voor een uurtje betaalt. In Utrecht geldt precies hetzelfde. In garage Paardenveld betaal je 2,80 euro. Om de hoek in Q-Park La Vie maar liefst 6 euro per uur.

Wie in de lijst met duurste parkeergarages kijkt, ziet dat vooral de garages van Q-Park in de grote steden aan de prijs zijn. In sommige gevallen loont het om op zoek te gaan naar een parkeerplekje op straat. Zo ben je aan de Amsterdamse grachten 'maar' 5 euro per uur kwijt. Den Haag kent zelfs maar een bescheiden straattarief van 2,70 euro per uur.

Toch is het in de meeste gevallen voordeliger om de garage in te duiken. Gemiddeld betaal je voor een uur parkeren in een garage 2,74 euro, terwijl dat op straat 3,94 euro kost.

Dat op straat parkeren vaak duurder is, komt door de beperkte ruimte in de meeste steden. Die ruimte is vooral bedoeld voor de bewoners van de straat die graag hun auto voor de deur zetten. Gemeenten ontmoedigen daarom het parkeren op straat door dagjesmensen.
Dit maakt het nóg duurder

Onder meer in Delft, Leiden, Deventer en Alkmaar kun je in het hart van de stad alleen een dagkaart kopen om op straat te parkeren. Dit kost tussen de 20 en 30 euro per uur. Veel geld als je alleen een boodschapje hoeft te doen.

Of je nou parkeert op straat of in de garage, let altijd even op op welke manier het tarief berekend wordt. Soms betaal je per minuut, soms per 20 minuten. Er zijn ook plekken waar per uur wordt afgerekend. Wie in Hengelo 61 minuten op straat parkeert, betaalt hetzelfde als iemand die daar 120 minuten staat.

Wie een parkeerplek zoekt buiten kantooruren, kan soms ook terecht bij ParkBee. Deze startup verhuurt parkeerplekken en -garages van bedrijven buiten openingstijden. Op die manier verdient een bedrijf wat extra en kunnen dagjesmensen goedkoop hun auto kwijt. De tarieven liggen 30 tot 50 procent lager.