Een rijk Brits echtpaar heeft het sperma van hun overleden zoon gebruikt om een kleinkind en dus erfgenaam op de wereld te zetten. Zelfs de dokter die de IVF-ingreep deed vond het een opmerkelijke zaak.

De twee vijftigers verloren vier jaar geleden hun zoon in een motorongeval. Hoewel zijn lichaam pas na twee dagen werd teruggevonden, slaagden dokters er toch nog in om zijn sperma in te vriezen. Na een lange zoektocht kwam de wens voor een kleinzoon uit. Het koppel kreeg daarbij de hulp van de Amerikaanse arts David Smotrich. In een interview met Daily Mail vertelt hij over de opmerkelijke zwangerschap.

De ouders van de overleden zoon kregen na een jaar zijn sperma opgestuurd, waarna de zoektocht voor een geschikte draagmoeder en eicellen begon. Het was voor het koppel belangrijk dat de vrouw ook matchte met het type vrouw waarop hun zoon zou vallen. Uiteindelijk werd in 2015 in Amerika een erfgenaam geboren.

"Een kind op de wereld zetten met het sperma van een overleden persoon is heel zeldzaam. Ik heb het in mijn carriëre nog maar vijf keer gedaan", aldus Smotrich.

De twee vijftigers waren wanhopig om een zoon te krijgen en dus deden ze een beroep op genderselectie. "Wat wij gedaan hebben, is niet mogelijk in het Verenigd Koninkrijk, meer nog, het is illegaal". Laat nu net daar het schoentje wringen. Omdat de grootouders in Groot-Brittannië wonen, riskeren ze gerechtelijke vervolging. Bovendien had hun zoon nooit toestemming gegeven voor het invriezen en gebruiken van zijn sperma.