Alcoholvrij bier is aan een flinke opmars bezig, maar toch verkiezen verreweg de meeste mensen nog altijd een ‘echt’ biertje boven de 0.0-variant. Niet nodig zeggen onderzoekers nu. Voor je hersenen maakt het niet uit.

Het beloningssysteem van het brein reageert hetzelfde op bier met of zonder alcohol. Dat concluderen wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR). De smaak van bier is al voldoende om het beloningscentrum van de hersenen te activeren. Het is niet de alcohol die dat doet.

Voor de studie kregen 21 mannen tussen de 18 en 35 jaar een MRI-scan. Ondertussen kregen ze de woorden ‘bier’ of ‘controle’ te zien. Ook dronken ze een slok bier of koolzuurhoudend water. De deelnemers wisten niet of ze bier met of zonder alcohol dronken. Er bleek geen verschil te zijn in de hersenen.

“Dit suggereert dat de smaak van het bier, en niet de aanwezigheid van alcohol, de consumptie-ervaring bepaalt”, zegt Smeets. “Dat kan betekenen dat consumenten evenveel voldoening krijgen van het drinken van een alcoholvrij of alcohol-arm bier, mits de smaak dicht genoeg bij die van bier met alcohol ligt.”