De toenemende import van voedsel uit het buitenland baart de Nigeriaanse overheid zorgen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt ingevlogen. Vooral de superrijken hebben er een handje van: die laten nu zelfs pizza's uit Londen komen.

Die opvallende bewering deed de Nigeriaanse minister van Landbouw, Audu Ogbeh, een paar dagen geleden in het parlement.

"Bent u ervan op de hoogte dat Nigerianen met hun smartphones pizza's bestellen en importeren uit Londen?", zei Ogbeh. "Ze kopen in Londen, zorgen dat het 's ochtends op een British Airways-vlucht komt, en gaan hier naar het vliegveld om het op te halen."

De minister maakte deze opmerking omdat hij vindt dat de Nigeriaanse economie minder afhankelijk moet worden van het buitenland. Het in laten vliegen van voedsel zou ten koste gaan van lokale boeren.

Ogbeh stoort zich aan rijke Nigerianen die buitenlandse producten kopen omdat dit statusverhogend zou zijn. Dat ze pizza's uit Londen laten komen, vindt hij 'heel ergerlijk'. "We moeten meer doen om dit soort dingen tegen te gaan."

Of de bewering van de minister klopt, is moeilijk na te gaan. Het is bijvoorbeeld onduidelijk of de Nigerianen persoonlijk naar Londen vliegen om de pizza's op te halen, of ze dit iemand anders laten doen.

Op de vraag van iemand op Twitter aan British Airways waarom het niet bekend is dat zij een 'pizza-bezorgservice' hebben, antwoordde de vliegmaatschappij: "Zei iemand gratis pizza?'