NOORD-HOLLAND - Geen muffe klaslokalen, maar frisse buitenlucht: leerlingen van zo'n 2.700 scholen door het hele land krijgen vandaag buiten les. Het is vierde editie van de Nationale Buitenlesdag.

Les in de buitenlucht is goed voor de leerprestaties, is gezond, en ook heel leuk, vindt mede-initiatiefnemer Jantje Beton, het goede doel dat zich inzet voor meer speeltijd en uitdagender speelruimte. Een buitenles stelt kinderen in staat zelf dingen uit te zoeken, veel samen te werken en hun zintuigen maar ook hun lichaam te gebruiken.

Op de site buitenlesdag.nl staan tips voor leerkrachten. Baken de ruimte goed af, als je denkt dat je het overzicht kwijt raakt. Maar ook: probeer bij weinig tijd geen eigen lessen te verzinnen, maar haal inspiratie en voorbeelden van internet. Leraren kunnen speciaal lesmateriaal krijgen.

Lesstof beter onthouden
Kinderen vinden het zelf ook leuker en zeggen de lesstof beter te onthouden, blijkt uit een onderzoekje onder 400 basisschoolleerlingen. Vorig jaar deden er landelijk ongeveer 2.400 scholen aan mee. De eerste editie sloten er 300 aan. Jantje Beton organiseert de dag samen met het IVN Natuureducatie.

In Noord-Holland geven 267 scholen vandaag buiten les, meldt Haarlem.nieuws.nl Dat is ruim een kwart (28 procent) van alle basisscholen (932) in Noord-Holland.

Weersverwachting
Volgens het KNMI schijnt er dinsdag een klein zonnetje, is er wel kans op regen, maar wordt het maximaal 15 graden.