Een stuk of twintig Lelystedelingen hebben de jacht op zwanendieven geopend. Elke avond patrouilleren ze met auto's door de wijken op zoek naar de boeven. Volgens verontruste buurtbewoners worden de laatste tijd veel zwanennesten leeggeroofd. Wie daar achter zit is niet bekend.

Verzamelpunt van de zwanenpatrouille is de parkeerplaats van het Lelycentre waar initiator Wido Nuijens de burgerpatrouille toespreekt. "We gaan ze klem zetten en dan bellen we de politie". Toeterend trekt de colonne vervolgens de verschillende wijken in.

Veel vrouwen kammen in tweetallen de buurt uit. De een met mobiel in de hand, de ander aan het stuur. Ivonne, die niet met achternaam genoemd wil worden, rijdt alleen. Ze speurt al rijdend links en rechts of ze verdachte bewegingen ziet. "Helaas zijn het voornamelijk Bulgaren", zegt ze. Volgens organisator Nuijens is zwanenvlees een delicatesse in Bulgarije. Kentekens van Bulgaarse auto’s worden daarom genoteerd. “Een aantal kentekens zijn in Bulgarije niet bekend”, zegt Ivonne. Volgens haar wil dat zeggen dat het om illegalen gaat.

Via WhatsApp communiceren rondrijdende buurtgenoten met elkaar. "Kan iemand effe assisteren", klinkt het plotseling over de app. Ivonne schrikt op en komt gelijk in beweging. Het blijkt te gaan om een blauw busje met Oost-Europees kenteken. Ivonne geeft plankgas. "Waar is ie?", roept ze over de app. "Richting de A6 of de BP of Shell", klinkt het over de telefoon. Het busje wordt niet meer aangetroffen. De groep is tot vrijdagnacht drie uur in de ochtend aan het zoeken geweest maar heeft geen zwanenrovers betrapt.
Foto