Je zou verwachten dat dieren stoned worden als ze cannabis binnenkrijgen. Maar geiten, apen en herten kunnen de plant zonder problemen eten.

Er zijn planteneters die zich met graagte op de hennepplant Cannabis sativa storten – maar niet vanwege de euforiserende stof tetrahydrocannabinol.

Zo’n 300 insectensoorten doen zich te goed aan deze plant, en ook antilopen, herten, apen en knaagdieren kunnen er zonder probleem van smullen.

Dat deze dieren er niet high van worden, komt doordat ze hun gedrag en hun fysiologie erop af hebben weten te stemmen.

Ten eerste eten de dieren vooral van de plant wanneer het gehalte aan actieve stoffen laag is.
En ten tweede worden de stoffen die op ons mensen wel van invloed zijn, afgebroken door de speciale symbiotische bacteriën of de spijsverteringsenzymen in hun darmen.

Er zijn naast cannabis ook andere gevaarlijke stoffen die dieren in de natuur kunnen eten zonder er last van te krijgen. Zo kunnen de koala, de koekoek en de slang Leimadophis epinephelus zich zonder problemen te goed doen aan enkele van de giftigste dieren en planten ter wereld.

Koala’s leven van eucalyptusbladeren. Het giftige blauwzuur daarin breken ze af in hun extreem grote blindedarm.
Daar staat wel 20 uur slaap per etmaal tegenover.

Koekoeken eten grote vlinderrupsen met lange, giftige haren.
Die haren zetten zich vast in het slijm van de spiermaag, die de koekoek geregeld via zijn snavel uitbraakt.

Een kleine slang met de Latijnse naam Leimadophis epinephelus heeft zich gespecialiseerd in het eten van de zeer giftige gele pijlgifkikker.
De slang heeft mogelijk een stofje in zijn speeksel dat het gif neutraliseert.