Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mannelijke honingbijen tijdens het paren gifstoffen injecteren waardoor de koningin tijdelijk niets meer ziet en niet kan wegvluchten. Dat verzekert het mannetje dat hij de vader is van het nageslacht.

Seksuele activiteit bij bijen is van korte duur. Het mannetje sterft na de daad, terwijl de koningin nog jaren doorleeft zonder ooit nog te paren. “De mannetjes ontwikkelen deze toxische stoffen om ervan verzekerd te zijn dat bij hun enige kans tot voortplanting hun genen worden doorgegeven,” aldus onderzoeker Boris Bear.

De gifstof die blind maakt is een eiwit dat in het zaadvloeistof zit, onderdeel van het sperma. Baer vond in eerder onderzoek bij hommels dat bepaalde eiwitten in het sperma het zaad van rivalen doodt. De onderzoeker was verrast dat er een eiwit bestond dat het zicht aantast. Dat werd getest door geïnsemineerde koninginnen bloot te stellen aan flikkerlicht. De respons werd gemeten via micro-elektroden in de hersenen van de koningin. De gezichtsbeperking en het niet meer kunnen vliegen bleken omkeerbaar. De koninginnen konden op langere termijn immers weer rondvliegen en succesvol nieuwe kolonies stichten.

“Moleculair begrip van het paringsproces kan mogelijk helpen kweekprogramma’s te verbeteren van insecten die voedselgewassen bestuiven”, meent Baer.