Al tien jaar had ze de ets hangen, maar echt onder de indruk was Ied van der Mersch niet van de erfenis van haar vader. "Het heeft altijd onder de trap gehangen." Nu blijkt het een eeuwenoud werk te zijn van niemand minder dan Rembrandt van Rijn.

"Echt idioot", lachte Ied maandagavond aan tafel bij Eva Jinek. "Mijn vader was er altijd redelijk van overtuigd dat het om een Rembrandt ging. Om de een of andere reden had ik dat gevoel niet."

Tien jaar geleden kreeg ze de ets uit een erfenis van haar vader. Ze vond het werk eigenlijk niet heel bijzonder, en bestempelde de lijst zelfs als 'lelijk'. "Maar toch, ik hing het op. Onder de trap."

De afbeelding kreeg vanwege de anonieme plaats in het huis weinig bekijks. "Niemand zei: 'goh, wat mooi'. Het viel niet echt op."

Totdat kunstexpert Bas Hesselink het werk onder ogen kreeg. Ied bracht de erfenis namelijk mee naar een opname van Tussen Kunst & Kitsch. Haar manier van vervoer? "Gewoon, onder de arm in een tasje van de Albert Heijn."

Kunstkenner Bas Hesselink schatte de ets na zorgvuldige bestudering op waarde. "Aan de hand van het papier, het watermerk en vergelijking met reproducties, weet ik zeker dat het een zeldzame Rembrandt is", verklaart hij aan RTL Nieuws.

"Papier was in die tijd heel duur. De afdruk van deze ets is waarschijnlijk een stuk of tien keer op één vel gedrukt. Het watermerk op het papier bewijst dat het om de eerste serie afdrukken gaat."

Volgens de kenner stamt het gebruikte papier uit 1640. "De ets is dus nog gedrukt tijdens het leven van Rembrandt zelf. Daarmee is het uitgesloten dat het door iemand anders is nagebootst."

Over de waarde van het werk mag Hesselink tot de uitzending van Tussen Kunst & Kitsch geen uitspraken doen. "Maar ik kan wel zeggen dat het veel zeldzamer is dan andere etsen van Rembrandt. Het is namelijk de enige druk van deze afbeelding terwijl hij nog in leven was."
Foto