Huishoudens betaalden in drie jaar niet zo weinig voor hun gas. De vaste prijzen voor gas van de drie grootste energieleveranciers zijn flink gedaald. Klanten van Eneco betalen zelfs het laagste tarief ooit. De reden: de warme winter en het coronavirus.

Prijsvergelijker Pricewise zette de prijzen van de drie grootste energieleveranciers, Vattenfall, Eneco en Essent, op een rijtje. Volgens de vergelijkingssite zijn de tarieven op dit moment 'historisch laag'.

"Voor consumenten dus een mooi moment om de lage gastarieven vast te zetten", tipt directeur Hans de Kok van Pricewise.

Eerder deze week concludeerde het CBS al dat de energiekosten van huishoudens flink omlaag zullen gaan. Het CBS noemt de warme winter als belangrijke oorzaak voor die prijsdaling.

Zowel januari als februari waren uitzonderlijk zacht. Dat zorgt voor minder verbruik - of minder 'vraag' naar gas. Dan daalt de prijs. Maar ook het coronavirus speelt een rol bij de prijzen van vandaag de dag.

Het virus drukt de stemming op financiële markten. Ook de olieprijs heeft flink last van dat sentiment. De prijs voor gas is gekoppeld aan de olieprijs. Op die manier leidt het coronavirus tot een lagere gasprijs, bevestigt ook Eneco desgevraagd.