@allone: Ik ben d'r niet geweest, maar het lijkt me een logische verklaring.
Quote
@tonktwee:
@Emmo:
Hoe harder de aarde draait hoe minder hard het kopje valt. Het gaat hier niet om het universum, maar om de aarde als zelfstandig systeem.
Zwaartekracht werkt altijd en overal (in het ons bekende universum). Op aarde zijn we het dichts bij de aarde, daarom is die invloed verreweg het grootst. Maan en zon zijn ook "niet zo ver weg", daarom hebben die ook een invloed: dat heet "getijden".
Op het oppervlak van een roterend object heeft een losliggend object de neiging rechtuit te gaan. Leg maar een balletje op een draaiende schotel. Het balletje zal in een rechte lijn weggeslingerd worden: wet van inertie.
Om het balletje op de schotel te houden zul je het moeten vastlijmen of vastbinden met een touwtje. Dat touwtje komt strak te staan en oefent daarmee een kracht uit op het balletje.
Die kracht is binnenwaarts gericht, naar het centrum van de schotel. Dat heet de centrepetaalkracht.
Er is géén "centrifugaalkracht". Dat is een populaire misvatting.
Als de schotel steeds sneller gaat draaien zal op een gegeven moment het touwtje breken. Op dat moment zal die kogel zijn beweging in een rechte lijn voortzetten. Hij wordt van de schotel afgeslingerd.
Voor een waarnemer op de schotel zal de kogel plotseling gaan bewegen. Dat doet hij niet, dat lijkt alleen maar zo voor die waarnemer.
Op aarde heb je een vergelijkbaar systeem, maar dan in drie dimensies. Op de evenaar ben je iets lichter omdat je constant in de rondte wordt geslingerd (met een snelheid van 1666 km/h: 40000km/24h). Op de pool is dat niet zo. Daar draai je met dezelfde hoeksnelheid om je vertikale as. Probeer maar uit op een globe of voor mijn part een sinaasappel.
Het hier beschreven effect is klein en ternauwernood merkbaar.
Wat wel merkbaar is, is de Coriolisversnelling: Ga met een rotvaart van de pool naar de evenaar. Ten opzichte van het aardoppervlak zul je in de tijd die je nodig hebt om van pool naar de evenaar te gaan een extra versnelling krijgen totdat je op de evenaar die 1666 km/h gaat. Hoe harder je gaat hoe groter die versnelling.