Een bijzonder verhaal uit Duitsland: Dietmar Hopp, eigenaar van Bundesliga-club Hoffenheim die het onlangs zwaar te verduren kreeg, wordt nu in Duitsland gezien als een held, omdat hij niemand minder dan Donald Trump de deur heeft gewezen.
Wat is er precies aan de hand? Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse president geprobeerd zou hebben het alleenrecht op een mogelijk vaccin voor het coronavirus te kapen. Woordvoerders van Trump ontkennen deze lezing, maar de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Horst Seehofer, bevestigde later dit verhaal.
Een Duits bedrijf genaamd CureVac is bezig met het ontwikkelen van een geneesmiddel tegen de dodelijke ziekte. Trump kreeg daar lucht van en probeerde het bedrijf zo ver te krijgen het vaccin alleen aan Amerika te verkopen.
Ook werden medewerkers van CureVac benaderd om de overstap naar de Verenigde Staten te maken. Opmerkelijk, omdat Trump zelf onlangs een inreisverbod voor EU-inwoners invoerde. De president zei dat de EU 'te weinig gedaan had' om het virus in te dammen en ging daarom over tot deze drastische maatregel.
Vandaag werd bekend dat Hopp een stokje voor de poging van Trump heeft gestoken. Hopp heeft tachtig procent van de aandelen van CureVac in handen en kan zo'n beslissing nemen.
Komt die naam u bekend voor? Dat kan, want Hopp was nog niet zolang geleden de kop van jut voor veel Duitse voetbalfans.
De haat jegens Hopp zorgde er zelfs voor dat de wedstrijd Hoffenheim - Bayern München doodbloedde. Spelers van beide partijen speelden elkaar uit protest de bal toe, zonder gevaar te stichten.
Ondanks dat de verhalen over de poging van Trump worden afgedaan als 'onwaar', reageerde Hopp zelf al wel op de recente gebeurtenissen: "Als we erin slagen een effectief vaccin tegen het nieuwe coronavirus te ontwikkelen, hopelijk gebeurt dat snel, dan zal dat vaccin niet alleen mensen in de regio, Duitsland of Europa bereiken, kunnen helpen en beschermen - maar heel de wereld. Solidair zijn", verklaarde hij tegenover de Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Hopp wordt daarom nu op handen gedragen in Duitsland. Dat is wel eens anders geweest...