Elina van Zanten (32) staat perplex als ze zondagochtend in haar woonplaats Schoonloo door een wielrenner in haar gezicht wordt gespuugd. Ze doet aangifte tegen de man.

De 32-jarige moeder wandelt zondagochtend met haar dochters van 3 en 1,5 op de Westdorperstraat in haar woonplaats. Een aankomende racefietser schrikt van haar oudste dochter, die een eindje verderop loopt met haar loopfietsje.

,,Eerst werd hij boos op mijn dochter, daarna op mij”, zegt de jonge moeder. ,,Hij ging aardig tekeer. Toen heb ik gezegd: fiets lekker door, ik hoop dat we elkaar niet weer tegenkomen!” Dat doet de wielrenner in eerste instantie. Even later is hij terug.

,,Hij zei niets en spuugde me vol in mijn gezicht. Mijn wang, nek en hals zaten eronder.” De jonge moeder staat perplex en kan geen woord uitbrengen. De wielrenner fietst weg. ,,Ik was zo verbaasd”, zegt ze. ,,Wie doet dat nou? In eerste instantie dacht ik nog niet eens aan corona, maar nu kan je dit al helemaal niet maken!”

Ze stapt in de auto om de wielrenner te zoeken, maar vindt hem niet meer. Onderweg plaatst ze een Facebookbericht over de gebeurtenis. Dat wordt massaal gedeeld en de dader is snel achterhaald. ,,In het dorp heeft iedereen het erover. Je leest wel dat het gebeurt in het westen, maar nu in een klein Drents dorpje, op de zondagochtend..”

Zondagmiddag is er een gesprek geweest tussen beide partijen. Van Zanten, die nog vol zit van het voorval en de reacties die het losmaakt, heeft vanochtend besloten aangifte te doen. ,,Hij moet weten dat dit niet normaal is. Dit kan nu echt niet!”