UTRECHT - Een horeca-ondernemer is vanmiddag aangehouden door de politie. De man zat met een aantal familieleden voor zijn zaak op zijn eigen terras toen twee agenten te paard hem sommeerden naar binnen te gaan. De man voldeed aan dat verzoek maar was het er niet mee eens.

De man verweet de agenten selectief te handhaven, elders in de straat zaten op diverse plekken mensen op bankjes in het park en op terrassen van andere horecagelegenheden. Eén agent te paard was niet gediend van tegenspraak en intimideerde de man door meermaals met zijn paard op hem in te rijden. Dat deed de agent tot op de drempel van de horecazaak.

RTV-Utrechtverslaggever Marc van Rossum was getuige van het hele tafereel, hij verslaat: "De horeca-ondernemer was geëmotioneerd maar was zeker niet aan het schelden. Ook was hij niet agressief of brutaal tegen de agent. In feite deed hij niets verkeerd, anders dan het niet eens zijn met de agent. De agent op zijn beurt reageerde intimiderend door zijn paard meerdere keren recht op de man af te laten lopen."

Politiewoordvoerder Pomper schetst een ander beeld van de situatie. Volgens de politie weigerde de man om te voldoen aan het verzoek om naar binnen te gaan en was hij beledigend. Een andere politiewoordvoerder wil niet ingaan op het feit dat de agent met zijn paard op de man inreed. Ook op vragen welke beledigingen dan door de man zouden zijn geuit wil de politie niet ingaan. De woordvoerder van de politie laat weten: "Ik was er niet bij."