Door stom toeval vond een jonge zwemmer dit weekend in Drachten een geldkistje in het water. De eigenaar zal heel blij zijn dat de jongen het naar de politie heeft gebracht: het was eerder van de 93-jarige vrouw gestolen bij een laffe woningoverval.

In oktober vorig jaar raakte de bejaarde vrouw haar geldkistje op een wel heel treurige manier kwijt: in haar eigen woning werd ze mishandeld en beroofd door twee mannen. De vrouw had haar deur even van het slot gehaald om buiten wat rommel weg te gooien, toen de daders binnenglipten.

Eén van de jonge mannen pakte haar vast en deed zijn handen voor haar mond en ogen. Ze pakten een aantal kostbare spullen en werden daarna buiten opgepikt door twee handlangers op scooters. Vooral het gestolen geldkistje zal de vrouw enorm pijn hebben gedaan. Daar zaten een aantal kostbare munten in, maar ook brieven van haar overleden man.

De 93-jarige vrouw deed haar verhaal eerder deze week bij Opsporing Verzocht. Ze vertelde dat ze de mannen nog heeft gesmeekt of ze de brieven mocht houden, maar ze hebben alles meegenomen wat er waardevol uitzag. Hoewel de vrouw alles heel goed doorheeft, deed ze tegenover de overvallers alsof ze het allemaal niet zo goed kon volgen. "Ik deed alsof ik een beetje halfgaar was en dan huilde ik weer eens even", zei de vrouw. Maar ze werkte wel mee met de overvallers: "Als je tegen gaat sputteren, gaan ze je schoppen en slaan. En daar had ik geen zin in."

Het onderzoek naar de vier daders loopt nog steeds. Het geldkistje kan mogelijk weer voor nieuwe aanwijzingen zorgen, dat wordt nu op sporen onderzocht. Het is nog niet duidelijk of de brieven nog steeds in het kistje zaten.