Een 64-jarige Fransman die door zijn collega's was verrast met een vlucht in een straaljager, zal dat cadeau waarschijnlijk niet snel vergeten. Toen hij zich schrap wilde zetten, trok hij aan een hendel bij zijn stoel. Hij werd met 500 kilometer per uur uit het gevechtsvliegtuig gelanceerd.

De man, eigenaar van een bedrijf dat veel samenwerkt met de Franse defensie, had geen legerervaring, laat staan dat hij ooit had gevlogen in een straaljager. Maar hij had de vlucht cadeau gekregen van zijn collega’s en durfde niet te weigeren.

Het incident dat vorig jaar maart gebeurde in het noord-Franse Saint-Dizier, komt nu naar buiten doordat de Franse luchtvaartautoriteit haar eerste voorlopige conclusies openbaar heeft gemaakt in het onderzoek naar het opmerkelijke incident.

Vlak na het opstijgen, op z’n 400 meter boven de grond, activeerde de man zijn schietstoel. Dankzij zijn parachute kwam hij daarna zachtjes terecht in een nabijgelegen weiland.

De man was flink geschrokken, maar had geen ernstige verwondingen. Voor de zekerheid werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Ook met het gevechtsvliegtuig is het goed afgelopen. De piloot heeft z'n toestel veilig aan de grond gezet.

Of er consequenties volgen na het opmerkelijke incident, is nog niet duidelijk. Uit onderzoek van de Franse luchtvaartautoriteit blijkt een reeks van misstanden. De man had niet de beschikking over een verplichte medische verklaring en verloor tot overmaat van ramp zijn helm op het moment dat hij uit de straaljager werd gelanceerd. Het officiële onderzoek is nog niet afgerond.