Op sociale media heeft zich een bonnetje van een Turkse beach bar verspreid waaruit blijkt dat ook de Turkse horeca zich beroept op toeslagen om de coronacrisis goed te maken. Een kebab met een cola of een plonsje in de zee kosten zo al gauw een fortuin.
Het bonnetje

Na het veelbesproken nieuws van het Brussels café dat 5 euro coronatoeslag per persoon vroeg, blijkt nu dat ook zonnigere oorden dezelfde strategie toepassen om hun verliezen van de coronacrisis goed te maken. Klanten van een hotel/beach bar in de populaire Turkse badplaats Bodrum hebben op sociale media hun bonnetjes gedeeld van een bezoekje aan de bar: 48 euro (396 Turkse lira) voor een kebab en 8 euro (62 lira) voor een cola.

En dat is niet alles: volgens Britse tabloid The Sun zouden lokale Turkse media berichten over hotels met privéstranden die hun gasten zo’n 68 euro aanrekenen om enkel maar toegang tot het water te krijgen.

De burgemeester van Bodrum trekt zich niks aan van de commotie. “Het kan me niets schelen. Ze kunnen 100.000 lira betalen als ze dat willen, maar er zijn hier ook plekken die hier 3 euro (20 lira) aanrekenen voor een döner [kebab]”, klinkt het. “De zaken hebben een grote klap gekregen tijdens de Covid-19-pandemie, ze kunnen de eindjes niet aan elkaar knopen.” Toch zegt hij dat dat “niet hoeft te betekenen dat ze hun klanten te veel aanrekenen.”

Het nieuws komt er nadat veel landen beslissen om vluchten naar Turkije al dan niet toe te laten. Volgens de Europese Unie heeft het land de epidemie nog niet voldoende onder controle, dus werd het als bestemming op de rode lijst geplaatst. Voor Belgen zijn niet-essentiële reizen naar Turkije nog steeds verboden. In Nederland werd ook negatief advies gegeven om naar Turkije af te reizen, maar reisbureau Corendon legt dat naast zich neer.