Wildlands Adventure Zoo Emmen mist 5 van de 21 wasberen. De dieren zijn vermoedelijk ontsnapt.
De verzorgers op het dierenpark kwamen er vorige week achter dat er vijf wasberen te weinig in het verblijf waren. In een poging de dieren te vangen, zijn op meerdere plekken in het park vangkooien met voer neergezet. ,,We hebben goede hoop dat we ze in de schemering of ‘s nachts, wanneer ze actief zijn, kunnen vangen’’, zegt woordvoerder Hanneke Wijshake.
Het vermoeden is dat de beestjes zijn ontsnapt, al is het personeel er nog niet achter hoe. ,,We houden de overgebleven dieren nu binnen, zodat we het terrein goed kunnen inspecteren. En waar nodig, wordt het verblijf natuurlijk aangepast’’, aldus Wijshake.
Limburgse wasberen
In juli kreeg het park elf ‘nieuwe’ wasberen uit Limburg. Die kwamen via de stichting AAP uit Almere naar Emmen. Wildlands gaat ervan uit dat het een deel van deze Limburgse groep is die nu het ruime sop heeft gekozen. ,,Onze andere wasberen zijn al wat ouder en iets minder ondernemend.’’
Het clubje Limburgse wasberen zwierf daar door de natuur en zou worden afgeschoten. Stichting AAP redde de beestjes van de kogel. Tienduizenden mensen tekenden de petitie die de stichting opstelde.
Ziektes
Omdat het goed mogelijk is dat de wasberen nu in het Emmer centrum rondlopen, heeft Wildlands de Dierenambulance gewaarschuwd. Volgens Wijshake hoeven inwoners niet bang te zijn voor de dieren en de ziektes die zij normaliter met zich kunnen meebrengen. ,,Bij stichting AAP zijn ze in quarantaine geweest en behandeld. Er is wat dat betreft niets aan de hand.’’