Geen gouden stengels of bladeren ingelegd met diamanten, maar vier tweekleurige bladeren. De plant is voor kunstenaar Alex blijkbaar bijzonder genoeg om er 4600 euro voor neer te leggen.
De kamerplant, van het soort philodendron minima, werd verkocht in Nieuw-Zeeland, via de verkoopsite TradeMe. Met zijn astronomische prijskaartje zou het zo maar eens de duurste kamerplant ter wereld kunnen zijn.

Maar wat is er nu zo uniek aan deze op het eerste gezicht zo gewone plant? Het gaat om een ‘gezonde plant’ in een pot van veertien centimeter. Nou, zijn vier bladeren hebben allemaal twee verschillende kleuren. De verkoper noemt het een ‘zeer zeldzame’ variant van de philodendrom minima. Toch was de startprijs slechts 1 dollar.

Via een veiling liep het bedrag echter al snel op tot duizenden dollars. Uiteindelijk tikte een koper 8150 dollar (ruim 4600 euro) neer voor de vier blaadjes. Even voor het perspectief: de philodendron minima (maar dan met eenkleurige blaadjes) bestel je in Nederland voor nog geen dertien euro.

Na wat speurwerk hebben we de nieuwe eigenaar gevonden: een zekere Alex uit het Nieuw-Zeelandse Auckland. Zijn Instagram-pagina weerspiegelt zijn plantenliefhebberij in volle glorie.

Dat heeft een reden. Zijn kamerplanten dienen niet enkel als decoratie, maar ook als kunstobject. De fotograaf deelt dan ook een foto van zijn nieuwste aanwinst: de betreffende philodendron minima met de tweekleurige bladeren. ‘Mijn geld goed besteed… En dat is het enige dat telt…’, schrijft hij erbij. Ook een manier om, eh, de bloemetjes buiten te zetten.