Het Bunker Museum IJmuiden heeft hun collectie kunnen uitbreiden met een bijzondere donatie. Het gaat om een loepzuiver machinegeweer uit de Tweede Wereldoorlog, dat al 23 jaar op de zolderkamer lag van Gré (79) en Gerard Broek (85) in Velsen-Zuid.

Het verzetswapen - een zogeheten stengun - lag al die jaren achter een stapel grammofoonplaten in de kast verstopt, gescheiden van de patronen die bewaard werden in de ovenla. "Dat vond men een beetje dom van ons."

Voor het nuchtere echtpaar lag het geweer er prima. Dat in hun bezit kwam na een opruimactie in het huis van een overleden oom, zo vertelt Gré voor de camera. "Gerard vond het prachtig en ik vroeg toen of wij het mochten hebben. Zij waren toen blij dat ze er vanaf waren en zo kwam het bij ons terecht. Tot onze dochter en zoons dat vanwege onze leeftijd niet meer zo'n goed idee vonden. Ze vroegen een andere plek te vinden, want ook de kleinkinderen spelen wel eens op zolder", aldus Gré.

Het stel aarzelde niet en reden met de stengun op de bonnefooi naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg , waar ze de kofferbak van hun auto openden. Gerard: "Wat doet u nu?", vroegen ze aan ons. "Ze begonnen helemaal te trippen. Daar waren ze niet van gediend. Maar gelukkig was een van die medewerkers zo vriendelijk om een kennis te bellen die als vrijwilliger bij de politie werkt. Zo ging het balletje rollen en stonden er na verloop van tijd agenten in Velsen-Zuid met een tas voor de deur. Zij hebben 'm vervolgens meegenomen en na onderzoek - op ons verzoek - naar het Bunker Museum gebracht."

Ryan Crapts, van het Bunker Museum IJmuiden, is in zijn nopjes met de donatie. "Dit is echt uniek", lacht hij tegenover NH Nieuws. "Deze wapens werden in IJmuiden gedropt voor het verzet. Voor ons museum is dit daarom enorm waardevol, juist omdat het zeer waarschijnlijk ook in deze plaats is gebruikt", aldus de secretaris van het museum.

Het wapen krijgt een prominente plek in de vitrine, pal achter het machinegeweer dat is gebruikt door de IJmuidense verzetsheld, Jan Bonekamp. "Iedereen kan het bekijken, maar ten tijde van corona wel alleen op afspraak."

Gré en Gerard zijn daar zichtbaar blij mee en verzekeren Ryan: "We komen zeker terug om het te komen bekijken."
Foto