Er kunnen meer dan 30 buitenaardse beschavingen zijn in ons sterrenstelsel, blijkt uit een studie. “Er zouden tenminste enkele tientallen actieve beschavingen in onze Melkweg moeten zijn, ervan uitgaande dat het op andere planeten ook 5 miljard jaar duurt voordat intelligent leven ontstaat,” zei Christopher Conselice van de Universiteit van Nottingham in een verklaring.

“Ons nieuwe onderzoek suggereert dat de zoektocht naar buitenaardse intelligente beschavingen niet alleen onthult hoe leven ontstaat, maar ons ook laat zien hoelang beschavingen blijven bestaan,” voegde Conselice toe.

Volgens de onderzoekers zijn er op dit moment minstens 36 intelligente beschavingen in de Melkweg die geavanceerd genoeg zijn om radiosignalen te versturen. De dichtstbijzijnde planeet met zo’n intelligente beschaving zou zich op 17.000 lichtjaar van de aarde bevinden, als de beschavingen gelijkmatig zijn verdeeld.

Voor de studie gingen de onderzoekers terug naar de vergelijking van Drake, een wiskundige formule die in 1962 is bedacht door Frank Drake. De formule onderzoekt hoeveel planeten in ons sterrenstelsel geschikt zijn voor intelligent leven. In de formule ontbraken tot nu toe een aantal belangrijke waarden, waardoor de rekensom nooit opgelost kon worden. Die hebben de Britse wetenschappers – voor zover mogelijk – toegevoegd.

De studie is verschenen in vakblad The Astrophysical Journal.