Er is een strafzaak geopend in de West-Russische stad Kaliningrad nadat twee militairen van de Baltische vloot waren gefilmd terwijl ze hun schoenen wasten met wijwater, nadat een clip van hen die op heterdaad betrapt had, viraal ging.
Volgens de militaire onderzoeksafdeling van het garnizoen van Kaliningrad zijn beide verdachten inwoners van Dagestan, een Kaukasische republiek aan de zuidgrens van Rusland. Een van de verdachten is een dienstplichtige soldaat en de andere is een contractmedewerker, meldde Interfax.
Ze werden gearresteerd op beschuldiging van het beledigen van de gevoelens van religieuze gelovigen, in de Christus de Verlosserkathedraal van de stad.
In de video hoort een van de mannen zeggen "dit is heilig water voor hen." Dagestan is een overwegend islamitische regio van Rusland, terwijl Kaliningrad voornamelijk orthodox christelijk is.
Na de opname bood een van de deelnemers zijn excuses aan voor het incident en beweerde dat ze niet wisten dat het "zo'n ernstig water" was. Na de verontschuldiging gaf het bisdom Kaliningrad aan dat het niet wenst dat de daders gevangen worden gezet, en legde uit dat ze al voldoende zijn gestraft door de sterke publieke reactie op hun video.
De controversiële Russische wet tegen 'het beledigen van de religieuze gevoelens van mensen' werd in 2013 aangenomen, nadat de feministische protestpunkrockband Pussy Riot muziek speelde in de belangrijkste kathedraal van Moskou. In 2016 haalde de wet internationale krantenkoppen nadat YouTube-blogger Ruslan Sokolovsky werd gearresteerd voor het spelen van het toen populaire spel Pokemon GO in een kerk in Ekaterinburg. Vorige maand opende de onderzoekscommissie van het land een strafzaak tegen een 18-jarige nadat hij een sigaret had aangestoken met een kerkkaars en deze had gefilmd voor TikTok.
Filmpje