SOESTERBERG/NIEUWEGEIN - "De buurt is er overstuur van, iedereen is in hoogste staat van paraatheid", zegt vader Annik uit Soesterberg over een jongeman die meisjes vraagt om hun blote voeten te laten zien. Zijn 7-jarige dochter werd begin deze maand door hem benaderd. En vandaag bracht de politie naar buiten dat zich in Nieuwegein een soortgelijk incident heeft afgespeeld. Toeval, of gaat het om een en dezelfde persoon? De politie onderzoekt de meldingen.

"Mijn dochter was aan het fietsen op de Christiaan Huygenslaan en ineens rende hij achter haar aan", blikt vader Annik terug. "Hij riep 'hé meisje, hé meisje' en zei dat hij pedicure was. Hij zei dat ze er mooi uitzag en vroeg of ze haar schoenen uit wilde doen zodat hij foto's kon maken van haar voeten. Ook vroeg hij de weg naar de supermarkt en een bospad."

De dochter van Annik ging er niet op in en de man vertrok. Ze vertelde het verhaal thuis meteen. "Ze was niet bang, maar vond het wel erg gek. Zelf was ik in alle staten." Annik ging meteen op onderzoek uit en verzamelde in de buurt beelden van bewakingscamera's. Daarop is te zien dat een man achter zijn fietsende dochter aanrent. Op de beelden zie je ook een auto waarin hij mogelijk reed en een mogelijke getuige.

"Ik kreeg kippenvel toen ik het zag", aldus de vader. "Ik ben heel trots dat mijn dochter niet op de verzoeken van de man is ingegaan. Het is alleen jammer dat hij nog niet van straat is gehaald. Ik laat mijn dochter nog steeds niet alleen fietsen."

Inmiddels zijn er volgens de vader zeker drie meldingen gedaan over de 'voetenman' in de omgeving Soesterberg. De dochter van Annik heeft haar ervaringen gedeeld in de klas als waarschuwing. "Het leeft hier enorm. Het gevoel van veiligheid is weg", zegt Annik, die zijn informatie ook heeft gedeeld met de wijkagent.

Vandaag bevestigde de politie dat ook op de Symphonielaan in Nieuwegein een meisje is benaderd met de vraag of ze haar voeten wilde laten zien. Het 12-jarige slachtoffer werd hier aangesproken door een jonge fietser van ongeveer 18 jaar. Ze ging in op het verzoek.

Ook in de Utrechtse wijk Lunetten is melding gemaakt over een man die voeten wilde zien van een meisje. Bij RTV Utrecht is daarnaast een bericht binnengekomen van een vrouw die op Instagram is benaderd door een man die een bijzondere belangstelling heeft voor haar voeten.

De politie noemt de verzoeken een 'inbreuk op de lichamelijke integriteit' en roept getuigen en eventuele slachtoffers op om informatie te delen.