ETTEN-LEUR - Wie in Etten-Leur twee keer wordt betrapt met inbrekersspullen, kan al een tijdje een boete krijgen van 5.000 euro. Het moet de gemeente minder interessant maken voor criminelen. Of het werkt? Da’s lastig te meten.

,,Maar we proberen zo in elk geval een extra hindernis op te werpen voor mensen die hier niks te zoeken hebben”, zegt burgemeester Miranda de Vries.

Dit jaar kregen in haar gemeente tot nu toe elf mensen met de maatregel te maken, zegt De Vries. Zij zijn binnen de grenzen van Etten-Leur al één keer betrapt in een situatie die de indruk wekte dat zij wilden gaan inbreken. Als dat nog een keer gebeurt, mogen deze personen dus 5.000 euro overmaken.

,,Dit loopt overigens los van het strafrechtelijk onderzoek dat de politie in zulke gevallen opstart”, zegt de burgemeester. ,,Het is een extra maatregel daarnaast, om onze omgeving minder prettig te maken voor inbrekers.”

Wanneer je hiermee te maken kunt krijgen? ,,Het is een combinatie van factoren: van verdacht gedrag, mogelijke antecedenten, en dat iemand dan óók nog zaken als een betonschaar, bivakmuts of breekijzer bij zich heeft.”

Hoe groot het afschrikkend effect van deze maatregel in de praktijk is, is niet te zeggen.