Hij kan het moment nog goed voor de geest halen. De ondertekening van de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen op 19 juni 2014. Hans Blommaart uit Goes mocht daar als oud-marinier bij aanwezig zijn. Hij overhandigde op die dag een beeldje aan voormalig minister van Defensie Jeanine Hennis. Maar nu er een streep is gezet door de komst van de marinierskazerne naar Zeeland, wil hij graag het beeldje terug hebben.

Het gaat om een kleine versie van het mariniersmonument aan het Oostplein in Rotterdam. Het beeldje was van Blommaart zelf, maar hij overhandigde het aan Hennis namens de oud-mariniers. "Het was op zich een leuk item. Alleen nu de er een streep is gezet door de bouw van de nieuwe marinierskazerne in Vlissingen, wil ik toch wel graag dat beeldje terug!"

En dus schreef Blommaart een brief aan de huidig staatssecretaris van Defensie Barbara Visser. Een antwoord heeft hij nog niet, want de e-mail is nog maar net verzonden. "Ik verwacht wel antwoord. Het zou niet netjes zijn om het niet te doen, maar je weet het nooit."

Als het beeldje nog ergens bewaard is gebleven (dat is nu nog onbekend) denkt Blommaart het snel terug in zijn bezit te hebben. "Als er zo rigoureus een streep gezet kan worden door iets wat afgesproken is, dan moet dit ook niet zo'n probleem zijn. Waar praten we over, een beeldje." Hij heeft dan ook hoop op een goede afloop.

Oud-marinier Hans Blommaart uit Goes
Het beeldje zelf heeft niet zoveel emotionele waarde, maar het gebaar destijds wel vindt hij. Blommaart heeft namelijk nog altijd goede herinneringen aan zijn tijd als marinier. Hij heeft een aantal jaren van zijn carrière in de oude marinierskazerne in Vlissingen doorgebracht. "Het gebouw staat nu leeg, het is afgelopen. Ik had graag gezien dat er een nieuwe naar hier was gekomen. Maar ja, daar heeft onze staatssecretaris een flinke streep doorgezet. En dat is jammer."

Wat hij gaat doen met het beeldje als hij het terug heeft, wil hij nog niet kwijt. "Dat hou ik liever nog even voor me, maar ik heb een goede bestemming in gedachten. En het doel is bereikt: Komt er toch nog een marinier naar Zeeland!"