Wat ik niet begrijp is waarom de dure wijn niet onder toezicht van de klanten gedecanteerd is maar klaarblijkelijk in de keuken? Je mag toch op z'n minst verwachten dat zulks in alle openheid gedaan dient te worden..
Quote: Wat ik niet begrijp is waarom de dure wijn niet onder toezicht van de klanten gedecanteerd is maar klaarblijkelijk in de keuken?
Daarom neem ik het verhaal met een korreltje zout, je hoort natuurlijk zo'n dure wijn aan de tafel te openen, en de etiquette zegt dan dat je een klein beetje uitschenkt om aan de tafelheer te proeven en die 'm dan goedkeurt.
Quote @KhunAxe: Wat ik niet begrijp is waarom de dure wijn niet onder toezicht van de klanten gedecanteerd is maar klaarblijkelijk in de keuken? Je mag toch op z'n minst verwachten dat zulks in alle openheid gedaan dient te worden..
Ik begrijp het wel. Het is gewoon een sensatieverhaal uit de duim van een handelaar in betaalbare wijnen. Ik geloof geen barst van dit verhaal, jij wél?
@Mamsie: Zoals ik al schreef lieverd, het komt raar over dat een fles wijn van $2000 in de keuken wordt overgeschonken in een karaf Dat doe je aan tafel. Dus inderdaad, ik geloof er niet echt in..
@vaughn: Tja, een goedkopere fles wordt geopend en je krijgt een slokje om te bepalen of hij te genieten is, maar ik kan mij ook voorstellen dat zo'n dure fles hoe dan ook afgerekend dient te worden, of je 'm nou wel of niet lekker vindt..
Quote @vaughn: de etiquette zegt dan dat je een klein beetje uitschenkt om aan de tafelheer te proeven en die 'm dan goedkeurt.
Hmmm.... alleen de tafelheer??? Ik denk dat dit toch ook door een dame mag gebeuren
Overigens gebeurt decanteren bij duurdere wijnen om de wijn te laten ademen. Daar gaat even wat tijd overheen. Aan tafel meteen uitschenken en laten proeven hoort dus niet. Wel aan tafel openen, decanteren en vervolgens de karaf een tijd laten staan.
@BatFish: Als ik met 'n dame op deze manier aan het tafelen ben laat ik het de dame doen. Meestal hebben die meer sjoege van wijn dan ik. Niet dat daar veel voor nodig is.
@Emmo: ik heb wel ooit wijn teruggestuurd, maar die was ook wel heel uitgesproken "gekurkt", dus dat de kurk niet helemaal goed was afgesloten waardoor de wijn een sterke kurksmaak krijgt. Daar hoef je geen wijnkenner voor te zijn, alleen een normaal ontwikkeld reukvermogen voor te hebben. Daar deden ze trouwens helemaal niet moeilijk over - ze bevestigden dit meteen en ik kreeg meteen een nieuw glas (we hadden niet een hele fles besteld), zonder dat we de wijn hoefden af te rekenen. De wijn kwam uit een nieuwe fles en ze hadden in de drukte vergeten zelf even de wijn te ruiken Voordeel van schroefdoppen: gekurkte wijn komt tegenwoordig veel minder vaak voor.
@BatFish: @Grouse: Punt is dat die "kurk"smaak veroorzaakt wordt door een schimmel die de kurk infecteert. Kunstofkurken hebben daar uiteraard veel minder last van en "skroefdoppies"' al helemaal niet.
steeds meer wordt geaccepteerd dat een ouderwetse kurk mogelijk niet het allerbeste is om een wijnfles mee te sluiten.... laatst las ik dat bier in blikken beter blijft dan in flesjes (schijnt met licht te maken te hebben) hoe snobistische bierdrinkers daarop zullen reageren