De man die enkele maanden geleden zwaargewond in een drugslab in Wildervank werd gevonden, is uit het ziekenhuis gevlucht. Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat de verdachte spoorloos is verdwenen. De politie liet de verdachte niet bewaken.

De 49-jarige man werd op woensdagavond 19 augustus zwaargewond in een pand in Wildervank aangetroffen door een arrestatieteam van de politie dat een drugslab daar wilde oprollen.

De gewonde man werd met spoed overgebracht naar een ziekenhuis in Groningen. Hij had meerdere verwondingen, waaronder flinke brandwonden. Die zouden zijn ontstaan door de chemische stoffen die ook werden aangetroffen in het drugslab aan de Meihuizenweg in Wildervank.

In het bedrijfspand is uiteindelijk een drugslaboratorium gevonden waar speed werd gemaakt. Zo is ongeveer tweehonderd liter amfetamine-olie aangetroffen. Daarmee kon zo’n 240 kilo onversneden amfetaminepasta worden gemaakt. De criminele handelswaarde van zo’n hoeveelheid is bijna een kwart miljoen euro. Amfetamine staat ook wel bekend als speed en is een chemische harddrug.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie Oost-Nederland naar aanleiding van een pro formazitting tegen een van de verdachten. Deze 45-jarige man uit Sint Hubert (Brabant) werd, net zoals de gewonde man, aangetroffen in het speed-pand in Wildervank. Beide mannen gelden als verdachten in de zaak.

Alleen de 49-jarige is spoorloos verdwenen. Hier gaat mogelijk een flinke inschattingsfout van justitie aan vooraf, want de man kon zonder slag of stoot een ziekenhuis in de provincie Groningen verlaten.

Het OM bevestigt dat ‘de man die destijds ernstig gewond is aangetroffen in een drugslab in Wildervank het ziekenhuis heeft verlaten’. ,,Hij werd op dat moment niet bewaakt”, bevestigt Annette Toonen namens het OM desgevraagd. Dit omdat hij zo ernstig gewond was dat hij door de politie ‘eerder niet detentiegeschikt was bevonden’.

In het pand in Wildervank zijn naast de olie ook andere chemische stoffen gevonden (zoals formamide, mierenzuur en aceton) en klemdekselvaten, au-bain-marie bakken, jerrycans, destillatieketels, gasflessen en branders.

In dezelfde periode van de inval werden diverse soorten drugsafval en vaten gevonden in Annen en Zuidlaarderveen. De twee plekken in Drenthe zijn beide ongeveer een kwartier rijden van de loods in Wildervank. De politie Oost-Nederland heeft onderzocht of deze twee zaken met elkaar vallen te linken, maar dat lijkt niet zo te zijn. ,,Op dit moment zien wij die link niet”, laat Nicôle van Voorst van de politie weten.

Saillant detail: de tientallen drugsvaten met chemische resten uit Annen en Zuidlaarderveen werden onderzocht door de forensische recherche in een loods die naast het drugspand in Wildervank stond.