Een Thaise rechtbank heeft een gevangenisstraf van 43 jaar uitgedeeld aan een vrouw omdat ze het koningshuis zou hebben beledigd. In Thailand geldt een strenge wet die het verbiedt om kritiek te uiten op de koning en zijn familie, maar nog nooit werd er zo’n zware straf aan gekoppeld.

De Thaise vrouw Anchan is veroordeeld tot een celstraf van 43 jaar voor het overtreden van de strenge wet op kritiek op het koningshuis. De voormalige ambtenaar gaf toe dat ze tussen 2014 en 2015 stukjes van een podcast op YouTube had gezet, liet haar advocaat aan Reuters weten. Daarin werd kritiek gegeven op koning Vajiralongkorn.

Het kwam de vrouw op 29 overtredingen te staan, die samen goed konden zijn voor een celstraf van 87 jaar, maar de straf werd gehalveerd omdat ze schuldig pleitte. Toch is de 43 jaar celstraf een record wat die overtredingen betreft. Zelf heeft de vrouw altijd verklaard dat ze niet verantwoordelijk was voor de inhoud van de podcast. De maker van de opnames heeft twee jaar in de gevangenis gezeten en is alweer vrij. Het proces van Anchan werd achter gesloten deuren gevoerd en de bewijslast wordt in naam van de staatsveiligheid niet vrijgegeven.