In Jamaica mogen inwoners rustig en legaal een jointje roken. Maar momenteel kampt het land met een wiettekort door een mislukte oogst.

Het tekort aan marihuana komt door een aantal factoren. Jamaica werd de afgelopen tijd getroffen door moeilijke weersomstandigheden: na een periode van zware regenval volgde namelijk extreme droogte. Daarnaast nam de lokale consumptie toe, maar het aantal marihuanaboeren af. Experts vrezen dat de illegale markt op het eiland hierdoor groeit.

Het imago van Jamaica wordt al langer geassocieerd met het roken van een jointje. Het land kenmerkt zich door reggae, rastafari en, jawel, marihuana. In 2015 wordt gereguleerde medische marihuana toegestaan en kleine hoeveelheden wiet gedecriminaliseerd.

De weersomstandigheden en mislukte oogst zorgen voor tienduizenden dollars aan verlies. Daardoor is de wiethandel op het eiland schaarser en duurder geworden. Maar ook de welbekende pandemie speelt een rol in de het productieproces van cannabis. De strenge coronamaatregelen, waaronder een avondklok om 18.00 uur, belemmeren de boel. De marihuanaboeren kunnen namelijk niet meer ’s avonds op de velden werken.